#zieleń #rośliny #ekologia #kuchnia #uprawa #kwiaty #ogród #warzywa #owoce #natura #okno #kosmetyka #balkon #przyroda

czwartek, 8 stycznia 2015

Pomidorowe odmiany - Black Cherry

Pomidory - bez wątpienia klejnot koronny każdego ogrodu po koniec późnego lata. Dziś drugi post z cyklu o pomidorowych odmianach - tym razem malutkie, ale jak bardzo smaczne  i przez wielu lubiane pomidorki koktajlowe.
Pomidor koktajlowy - odmiana Black Cherry
Pomidor koktajlowy Black Cherry - bo to o nim będzie dziś mowa, to jedna z moich ulubionych pomidorowych odmian - ogromny plus za smak, który choć dość słodki, to z jakichś bliżej nieokreślonych powodów zwykłem określać jako bardziej wytrawny od smaku innych pomidorów. Może chodzi o większą kwaskowatość, może o twardość miąższu, który ma stosunkowo mało pestek... ciężko powiedzieć;) Niewątpliwie jest niepowtarzalny i jak dla mnie wyjątkowy.
Ale po kolei. Jest to odmiana średnio-późna, wysoka o niekończącym wzroście. W praktyce oznacza to, że pod gołym niebem możemy spodziewać się nawet dwumetrowych krzaków, pod osłonami sporo więcej - tym samym niezbędne będzie palikowanie i podwiązywanie. Jak nazwa wskazuje - pomidory koktajlowe (zwane też drobnoowocowymi) - możemy się spodziewać dość małych - ok. 2 cm owoców, które jak wspomniałem świetnie smakują, ale... no właśnie... Nie jest to bardzo plenna odmiana i na krzakach raczej nie należy spodziewać się ogromnej ilości owoców. Z każdego kwitnienia możemy się spodziewać kilku kiści po ok 8-10 pomidorków w każdej. Dodatkowo owoce mają tendencję do szybkiego pękania przy ogonku, co psuje walory estetyczne, a co znacznie gorsze - stają się przez to bardziej podatne na wszelkie choroby i pleśnienie. Niewątpliwie smak z pewnością rekompensuje te drobne niedoskonałości, a dodatkowo (o ile nie są pęknięte) dość dobrze się przechowują i spokojnie możemy je przez jakiś czas przechowywać w lodówce. Dużą zaletą bezie dość długi okres owocowania - gdy inne odmiany jesienią kończą swój żywot, Blak Cherry będzie nam dostarczać owoców prawie do pierwszych przymrozków.
Nazwa sugeruje tez kolor ciemnej wiśni - i takie właśnie są, więc jeżeli ktoś próbuje nam wmówić, że będą czarne no to takie na pewno nie będą. Barwa jest ładna, rzeczywiście wiśniowa, ale na pewno nie czarna, więc jeżeli oglądamy nasiona na allegro i widzimy naprawdę czarne pomidory o nazwie Black Cherry... no to trafiliśmy na retuszowane zdjęcia i nie do końca uczciwego sprzedawcę. Dlaczego na pewno nie będą czarne? Sprawa jest wyjątkowo prosta.
Likopen
- jeden z podstawowych barwników większości odmian pomidorowych
autor: Jeff Dahl, za: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lycopene_powder.jpg
Za barwę wszystkich odmian pomidorowych odpowiadają barwniki z dwóch grup: karotenów oraz chlorofilu i jego pochodnych. Karoteny to barwniki od żółci do czerwieni. Dominującym karotenem w większości odmian pomidorowych jest likopen odpowiadający za czerwoną barwę. Chlorofil zaś daje barwy zielone. Dodatkowo często w ciemnych odmianach część chlorofilu przekształca się w feofitynę (jest to brązowy barwnik powstający w wyniku zastąpienia atomu magnezu dwoma atomami wodoru w cząsteczce chlorofilu). Różne rodzaje tych barwników oraz różne ich wzajemne proporcje decydują o barwie owoców - jakkolwiek, nie będą one czarne. Od tej zasady jest jednak wyjątek, niektóre dzikie odmiany zawierają w skórce owoców także barwniki zaliczane do antocyjanów odpowiadające za "prawdziwą czerń", taką jak na bakłażanie, który swoją barwę zawdzięcza właśnie antocyjanom. Od niedawna drogą krzyżowania odmian hodowlanych z tymi dzikimi odmianami udało się uzyskać odmiany o dużych i smacznych owocach, których skórka jest rzeczywiście "czarna", a wewnątrz miąższ intensywnie czerwony. Do tych odmian zaliczymy np. Indigo Rose (którego niestety jeszcze nie posiadam) i to po tą odmianę powinniśmy sięgnąć jeśli zależy nam na naprawdę ciemnej barwie skórki Aktualizacja 18.11.2016: Indigo Rose już przetestowany, więcej o tej odmianie TUTAJ). Black Cherry są barwione karotenami (głównie likopenem), chlorofilem oraz fitofityną i mieszanka ta daje nam ładne ciemno wiśniowe, lekko brunatne zabarwienie zarówno skórki jak i miąższu, na pewno nie da nam jednak czerni.

Typ wzrostu: niekończący
Uprawa bez osłon: tak
Uprawa pod osłonami: tak
Owoce: okrągłe, ok. 2 cm, 11 g
Dojrzewanie: średnio-późne
Wysokość: pod osłonami ok. 250 cm, bez osłon ok. 200 cm
Ocena: 7/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz